Gelderblom Dordrecht

Gelderblom Dordrecht



Worstmakerij

Zoals u van een goede slagerij mag verwachten, werken wij met een eigen zelfstandige ambachtelijke worstmakerij.
De basis bestaat uit goed gesorteerde verse grondstoffen, die dagelijks in kleine porties verwerkt worden, om de versheid te waarborgen.
Onze worstmakerij heeft een eigen EEG-nummer, waardoor de kwaliteit gewaarborgd wordt door de (Europese) overheid. Wekelijks wordt er gecontroleerd op de wetgeving, hygiëne en kwaliteit.

70% van onze vleeswaren zijn van onze eigen productie en naar onze eigen recepturen. Zo bewaren wij onze eigen identiteit, door een hele eigen smaak neer te zetten.
Sommige producten kun je niet zelf maken, denk aan bijvoorbeeld de buitenlandse specialiteiten. Deze laten wij met veel zorg importeren, wij verkopen de originele producten uit het land waar ze vandaan komen en doen geen concessies met de imitatieproducten op de markt.

Wij hebben een groot assortiment vleeswaren, dat we vaak uitbreiden met nieuwe en tijdelijke producten. Zo krijgt u bij ons veel afwisseling en lanceren we veel nieuwe producten, die nog nergens anders verkrijgbaar zijn.

Sinds kort hebben wij een beperkt assortiment uit eigen worstmakerij zonder E-nummers.








Toppers

Paardenworst
Gekookte worst
Dortse rollade gekruid met een tintje mosterd
Zelfgemaakte gebraden kipfilet, diverse smaken
Runderrookvlees
Gebraden gehakt, diverse smaken
Keller leverworst
Saltufo
Truffelsalami

Afbeelding




Afbeelding

Buitenlandse vleeswaren

Chorizo
Pain d'ardenne
Parmaham
Serrano ham
Mortadella
Spinato romana
Scudetto
Ibérico pata negra ham
Pancetta
Salami




Dry aged meat

Weinig slagerijen in Nederland verkopen Dry Aged Beef. Gelderblom Dordrecht is één van die specialisten waar u het extra gerijpte vlees met deze speciale rijpingstechniek wel kunt kopen. In onze speciale rijpkast in de winkel rijpen wij de mooiste delen van onze eigen runderen en de Black Angus delen van de Schotse Aberdeen Angus runderen.

Normaliter eten we in Nederland het vlees vrij vers, dat is goed, maar een extra smaaksensatie krijgt u wanneer u proeft van het rundvlees uit de rijpkast. Bij dry aged vlees wordt het vocht op een lage temperatuur langzaam onttrokken uit het vlees, waardoor de natuurlijke enzymen het spierweefsel afbreken. Door het afbreken van het spierweefsel wordt het vlees alleen maar smaakvoller en door het vochtverlies blijft de smaak behouden.

Het verschil tussen dry aging en het zogenaamde wet aging is dat bij wet aging het vlees gerijpt wordt in een verpakking, waardoor het vlees gerijpt wordt in zijn eigen vocht. Dit zijn twee verschillende technieken van rijping, omdat hier het vocht niet onttrokken wordt van het vlees. Hoe langer het vlees in de rijpkast ligt, hoe donkerder het wordt. Tijdens het bestervingsproces krijgt het vlees een steeds donkere rand, die de binnenkant beschermt tegen uitdroging. Deze donkere rand halen wij er af, zodat u een mals en smaakvol stukje vlees kunt serveren.

Bij ons kunt u kiezen uit o.a. rib eye, coté du boeuff, entrecôte, biefstuk of picanha uit ons dry age kabinet. Het lekkerste is om deze delen langzaam te garen, bij voorkeur in een oven. Wij kunnen u in de winkel te Dordrecht ieder gewenst Dry Aged advies meegeven.

Tip

U kunt bij ons ook uw eigen stukje vlees laten rijpen. U kiest een mooi stuk rundvlees uit de toonbank en wij reserveren deze voor u, zo kunt u op ieder moment van de week uw eigen stukje vlees volgen. U kunt er ook voor kiezen om een mooi stuk Wagyu, kalfsvlees of lamsvlees in de rijpkast te leggen, zoals een mooi stuk lamsbout of kalfs rib eye.




Het geheim van Gelderblom rookworst

Onze rookworsten zijn op prestigieuze vakwedstrijden met goud bekroond!

Rookworst is een typisch Hollandse product. Bijna nergens in de wereld wordt deze worstsoort gegeten. De worsten worden met namen gegeten als de R in de maand zit. Ze zijn vaak aanwezig in stamppotten en erwtensoep. De oorsprong van dit product komt uit Gelderland. In deze streek begon men in de slachtmaand November met het verwerken van incourante vleesdelen tot worst.
Bij boeren in deze streek kwam men er achter dat deze worst een heerlijke smaak kreeg als deze gerookte werd op eiken of beukenhout. Vandaar dat u de naam: 'Gelderse' rookworst tegenkomt.

Wij als slagerij Gelderblom mogen ons ook al meer dan 30 jaar specialist noemen in deze oer-Hollandse worstsoort. Niet allen vanwege het traditionele en ambachtelijke proces, maar ook vanwege de variaties die we aanbieden. In het assortiment hebben we de volgende soorten:

Fijne rookworst (deze is voorgeweld, dus snel warm)
Grove rookworst (grovere maling en daarom ook meer smaak)
Rauwe rookworst (deze moet u zelf wellen)
Runder rookworst (hele magere rookworst)
Magere rookworst (als een fijne rookworst, maar 15% minder vet)

Afbeelding

Het geheim van onze rookworsten zit hem vooral in hoe en door wie deze rookworst gemaakt wordt. Worstmaker Hans van Leeuwen en zijn vrouw Ada zijn al meer dan 30 jaar de worstmakers van Slagerij Gelderblom. Vanuit het pittoreske Driebruggen maken zij een hoogwaardig assortiment vleeswaren en worstsoorten volgens traditioneel receptuur, waaronder onze ambachtelijke rookworsten.

"Ons geheim" voor een goede rookworst begint dan ook bij de basis. De basis voor goede rookworst zit in de juiste ingrediënten en grondstoffen. Vers vlees, hoge kwaliteit specerijen en het goede rookhout zijn een must voor een goed resultaat! Sinds een aantal jaren hebben wij, doormiddel van een nieuwe zoutsoort, het zoutgehalte van de rookworst met 30% weten te verlagen, zonder dat dit ten koste is gegaan van de smaak.
Een belangrijke stap voor de toekomst. Een enorm verschil in de worst is de huls waar de worst in zit: de darm! In de grote industrie worden bijna altijd kunstmatige darmen of kleurmiddelen gebruikt, waar een kunstmatig 'rooksmaakje' aan zit.

De huls van onze rookworst is een varkensdarm en de worsten worden gerookt op echt beukenhout! Het proces van het maken van de rookworst is ook een precies en tijdrovend proces. Belangrijk is ook dat het hele proces, stap voor stap, keer op keer op dezelfde manier gedaan wordt. Dit maak het tot een continu, kwalitatief goed en verantwoord product!

Wij hebben nu alles verteld over onze rookworst en het geheim is onthuld!
Waarom wij dit geheim onthullen? Dit doen we voor u, onze klanten. U heeft recht om te weten wat u koopt en wat u eet, en na dit geheim is het eten van onze rookworst extra bijzonder! U proeft namelijk ambacht, kwaliteit en liefde voor vlees! En zo'n mooi geheim houd je niet voor jezelf... en dat wil je delen!


Onze website maakt gebruik van cookies

Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.